Mik uit den Bogaard

Column 5

Column gepubliceerd in MS-info, 2008

Spiegeltje, spiegeltje…

Assepoester zit in de torenkamer opgesloten. Bosjesmannen worden verdreven uit hun thuisland. Mensen sterven aan drinkwatertekorten. Oorlogen woeden alom. Depressie en vereenzaming speelt om de hoek. Wanneer ik ’s avonds in bed lig en mezelf zo nu en dan met anderen vergelijk, kan ik mij zowaar bevoorrecht voelen! Het is een waardevolle strategie om mijn eigen zorgen klein te meten op de schaal van ellende.

Maar in ‘mezelf vergelijken met anderen’ schuilt tevens een gevaar. Ik spiegel mij overdag stiekem ook aan mensen die energiek voorbij joggen of lange dagen werken. Erger nog, ik spiegel mij aan mezelf toen ik jong en fit was. En wég is de vredige kijk op mijn leventje. En dan loert nog het gevaar van een ander kaliber, het vergelijken met mensen die er MS-gezien slechter aan toe zijn dan ik als een spiegel in de toekomst, alsof mij eenzelfde lot in het verschiet ligt. Nu hebben wij, Nederlanders sowieso een handje van afkijken. We spieken bij andere mensen en in andere tijden of plaatsen. We streven naar hetzelfde geluk of meer. Of we zijn bang voor dezelfde ellende of erger.

Je kunt je zegeningen leren tellen door te beseffen dat je het waarschijnlijk beter hebt dan een groot deel van de wereldbevolking, maar geluk zit niet in het continu vergelijken met en oordelen over anderen en jezelf. Geluk zit in het stilstaan bij wie je op dit moment bent. Dus niet de ander, niet vroeger of morgen. Jij, hier en nu.

Nú…? Buiten regent het en ik ben droog, redelijk ontspannen, vredig, mijn buik gevuld, pijnloos, een kop thee binnen handbereik en in een veilige omgeving. Mijn bed is zacht, de deken warm en ik geloof dat er mensen zijn die van mij houden. Ik heb geld in mijn portemonnee en een fiets in de schuur. Het enige euvel is dat ik me door wisselende MS-symptomen niet zo gezond voel. Maar wat is gezondheid eigenlijk? Je mentaal en fysiek helemaal zonder kwalen voelen? Dat zou een immens hoge lat zijn, die maar voor weinig mensen is weggelegd. Gezondheid is waarschijnlijk meer een gemoedstoestand van vredigheid, je emoties verwelkomen en je volledig overgeven aan wie je op dit moment bent. En die gezondheid kan haalbaar zijn, hier en nu.

Mik uit den Bogaard

Webdesign by Oh My Lucky Stars!