Mik uit den Bogaard

Column 1

Column gepubliceerd in MS-info, 2007

Controle

Krijg je MS-symptomen omdat je een controlefreak bent, of word je controlefreak omdat je last hebt van MS?

Wie was er eerder? Zijn ze vriend of vijand? En hoe zijn die twee verstrengeld geraakt in mijn leven?

Vóór de MS 

Huppel, huppel, wat heb ik een leuk leven! Iedereen vind me aardig, ik heb alles onder controle! Ik besef het nog niet, maar huppel, huppel, hier lijkt sprake van het ‘lieve- meisjessyndroom’: ik ben niet zomaar waardig omdat ik besta, ik moet liefde en aandacht verdienen. Ik doe mijn uiterste best om behulpzaam, bewonderenswaardig en aardig te zijn.

Achteraf gezien putte ik mezelf uit. Bovendien probeerde ik mijn zachtheid en kwetsbaarheid te verbergen met mijn stoere houding: ‘ik kom er wel, ik heb niemand nodig!’. Het was een angstige poging mezelf te behoeden tegen meer teleurstellingen, meer kwetsuren. Mijn gevoelsstemmetje mocht niet piepen, want ik was veel te druk met het creëren van vrolijke activiteiten, vrienden en trots. Op die manier hield ik mijn leven, achteraf gezien kunstmatig, onder controle.

Pfff, wat word je dáár moe van! 

Met de MS

En toen kwam er iets waar ik echt geen controle meer over had: MS-symptomen. Mijn lichaam en geest deden alles wat het plan verboden had. Het levenspad dat ik fier bewandelde leidde me naar mijn bed. De wereld aan mijn voeten maakte plaats voor een heetwaterkruik. De twinkeling in mijn ogen verduisterde naar angst. De angst voor verval en daarmee ontstond een nieuwe controle: het managen van mijn gezondheid. Toen ik weer uit mijn kamer kon lopen, richtte ik me, bijna dwangmatig, tot yoga, voeding, voetrefexologie en allerlei methodes die zich veelbelovend aandienden. Het ging een tijd goed en ik snuffelde weer aan mijn vertrouwde gevoel van controle hebben.

Maar mijn gezondheidsmanagement, waaraan ik me vastklampte alsof het mijn enige redding was, leverde door de jaren heen ook veel spanningen en gedoe op. En deed uiteindelijk niet voorkomen dat ik weer last kreeg. Nu zag ik in dat MS moeilijk onder controle te houden is door controle te houden.

Loslaten misschien?

Mik uit den Bogaard

Webdesign by Oh My Lucky Stars!